روی ابرهای خودمان پرواز کنیم

بالا/پایین: ذخیره‌سازی ابری
«ویلیام وردزورث»، احتمالا زمانی که داشت به کمبود راه حل‌های ذخیره‌سازی ابری در سال ۱۸۰۲ فکر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کرد، گفت: «مثل یک ابر سرگردان بودم» البته امروزه این گونه سرویس‌ها، اطلاعات ما را روی انبوهی از رایانه‌های به هم پیوسته به خوبی نگهداری می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. چون وردزورث در سال ۱۸۵۰ از دنیا رفت، هیچگاه مجبور نشد برای جمع‌آوری مجموعه افکار و شعرهایش به دنبال یک راه‌حل ذخیره‌سازی ابری بگردد. بقیه ما آنقدر خوش‌شانس نیستیم.
شرکت‌های بزرگ دنیای آی‌تی سرویس‌های ذخیره‌سازی متعددی را برای استفاده در اختیار ما قرار می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهند. از آی‌کلود شرکت اپل و گوگل‌درایو شرکت گوگل گرفته، تا سیستم ذخیره‌سازی ابری اون‌کلود (ownCloud) که به صورت آزاد و متن‌باز توسعه داده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. در این مقاله نگاهی به سرویس تجاری دراپ‌باکس و سیستم ذخیره‌سازی ابری اون‌کلود، می‌اندازیم. ما اون‌کلود را روی یک سیستم خانگی متصل شده به اینترنت به عنوان راه‌حل رایگان آزمون کردیم. توجه داشته باشید که اون‌کلود به عنوان نرم‌افزار آزاد، کاملا رایگان است. همچنین دراپ‌باکس هم برای اکثر کاربران رایگان است، اما تعدادی طرح تجاری را هم پیشنهاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد. از ۱۰ دلار در ماه گرفته تا ۵۰ دلار در ماه. این طرح‌ها، فضای ذخیره‌سازی بیشتری (۱۰۰، ۲۰۰ تا ۵۰۰گیگ) را برای شما فراهم می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند.

فضای ذخیره‌سازی
اون‌کلود و دراپ‌باکس، هر دو فضایی را برای ذخیره‌سازی فایل‌ها در اختیارتان قرار می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهند. فضای اولیه دراپ‌باکس ۲ گیگ است که این مقدار تا حدی قابل افزایش است. به عنوان مثال، ۱۲۵مگابایت فضای اضافه در ازای هر شبکه اجتماعی که به دراپ‌باکس متصل کنید به شما داده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. یا ۵۰۰ مگابایت برای هر عضوی که معرفی کنید. با تلفیق روش‌های ذکر شده، کسب ۱۰ تا ۲۰ گیگ فضای اضافه کار سختی به نظر نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رسد. این مقدار فضا برای ذخیره اکثر اطلاعات حیاتی کافی به نظر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رسد. اما اگر نیاز به بیشتر از این دارید، می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانید فضای بیشتری خریداری کنید. ۵۰۰ گیگ فضا با ۴۹۹ دلار سالانه. که البته در ایران هزینه هنگفتی برای داشتن یک سرویس ذخیره‌سازی ابری‌ محسوب می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. از آن گذشته، همگی به مشکلات خرید از شرکت‌های خارجی به دلار واقف هستید.

اون‌کلود نیازی به قدرت پردازش بالا برای اجرا ندارد. از یک برد رزپری ۲۵ دلاری گرفته، تا سیستم‌هایی با پردازنده‌های چندهسته‌ای

برای اون‌کلود، تنها نکته محدودکننده، مقدار فضای حافظه دیسک سخت دستگاهی است که از آن به عنوان سرور استفاده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. شما می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانید از تمام فضای دیسک سخت سرور خود یا فقط بخشی از آن به عنوان فضای ذخیره‌سازی استفاده کنید. با یک محاسبه ساده درمی‌یابیم که هر گیگ از فضای دیسک سخت قیمتی تمام شده زیر ۳۰۰ تومان دارد. این قیمت پایین باعث می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود قادر باشیم سرویس ذخیره‌سازی ابری خودمان را با ظرفیتی بالا راه‌اندازی کنیم. همچنین اون‌کلود نیازی به قدرت پردازش بالا برای اجرا ندارد. از یک برد رزپری ۲۵ دلاری گرفته، تا سیستم‌هایی با پردازنده‌های چندهسته‌ای، همگی توانایی قدرت بخشیدن به اون‌کلود را دارند.

سرویس‌ها
اون‌کلود و دراپ‌باکس می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌خواهند خدماتی بیشتر از مکانی برای ذخیره‌سازی فایل‌های شما باشند، مکانی که قابلیت کار کردن با اطلاعات و ایجاد تغییرات در آن‌ها را در اختیار شما قرار دهد. دراپ‌باکس این کار را با داشتن API‌هایی انجام می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد که به برنامه‌نویسان و توسعه‌دهندگان اجازه می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد آن را با برنامه‌هایشان یکپارچه کنند. همچنین ویرایشگر متن Writebox، اجازه می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد فایل‌های متنی را در محیط دراپ‌باکس ایجاد کنید و در محیط مرورگر به ویرایش آن‌ها بپردازید. دراپ‌باکس چند برنامه ساده دیگر مانند گالری عکس‌ها و مدیریت پیوندها نیز دارد.
اون‌کلود شامل نرم‌افزارهایی پیشرفته‌تر مانند ویرایشگر متن، تقویم، مرورگر پی‌دی‌اف و مدیریت مخاطبین نیز هست. همچنین تعداد زیادی برنامه مانند Video Streamer و پخش‌کننده موزیک از مخزن اون‌کلود قابل دریافت و نصب هستند. جالب است بدانید که به تازگی قابلیت ویرایش فایل‌ها با پسوند doc و docx هم به اون‌کلود اضافه شده است. ولی با توجه به ویرایشگر ساده نرم‌افزار، توسعه‌دهندگان در حال توسعه ویرایشگری با قابلیت‌های بیشتر برای اون کلود هستند.

برنامه‌های تحت دسکتاپ (Clients)
بارگذاری و دریافت فایل به راحتی از طریق مرورگر انجام‌پذیر است. با این حال برای هردو سیستم نام برده، نرم‌افزارهای یکپارچه‌سازی متعدد دسکتاپ وجود دارد.
با این نرم‌افزارها، قابلیت یکپارچه‌سازی فایل‌هایتان در پس‌زمینه را دارید. مشغول به کار می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوید و فایل‌هایی که در پوشه دراپ‌باکس یا اون‌کلود قرار گرفته‌اند به صورت خودکار با سرور همگام می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. تعدادی از این نرم‌افزارها توسط توسعه‌دهندگان سوم‌شخص تولید شده‌اند ولی هردو سیستم، نرم‌افزارهای یکپارچه‌سازی تحت دسکتاپ رسمی خودشان را نیز دارند که به صورت مشترک برای بستر‌های ویندوز، لینوکس، اندروید و آی‌اواس تولید شده‌اند.

سرویس‌های ذخیره‌سازی ابری می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند مکان خطرناکی برای ذخیره‌سازی فایل‌ها باشند

حریم شخصی و امنیت
سرویس‌های ذخیره‌سازی ابری می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند مکان خطرناکی برای ذخیره‌سازی فایل‌ها باشند. دراپ‌باکس هم در این زمینه خالی از مشکل نیست.
طی حوادثی در گذشته، اطلاعات کاربران دراپ‌باکس به دلیل ضعف‌های امنیتی به بیرون درز کرده‌اند. نه این‌که اون‌کلود در این زمینه بی‌نقص باشد.
تامین امنیت سرور با خودتان است و طبیعتا ‌آسیب‌پذیری بیشتری با توجه به وجود اشکالات احتمالی در دیگر نرم‌افزارها متوجه‌تان است. همین طور خطر قطع شدن اتصال سرور اون‌کلود به اینترنت و از دسترس خارج شدن آن. هر دو سرویس اطلاعات شما را به صورت رمزگذاری شده به سرور منتقل می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند، اما دراپ‌باکس به شما این اجازه را نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد که این عملیات را به صورت دستی مدیریت کنید، درحالی که در اون‌کلود این اجازه را دارید.
نتیجه‌گیری : کدام بهترین است؟
اگر قسمت‌های بالا را خوانده باشید، احتمالا متوجه شده‌اید که شباهت‌های دراپ‌باکس و اون‌کلود به یکدیگر نسبت به تفاوت‌هایشان بیشتر است. جدا از این‌که اون‌کلود قابلیت کارکردن با فایل‌ها با روش دلتا‌سینک را ندارد، هر دو سرویس، پایه نرم‌افزاری مشابهی را در اختیارتان قرار می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهند. پس تفاوت اصلی‌شان در چیست؟ و کدام یک برای شما بهترین است؟
مهم‌ترین تفاوت دو سرویس معرفی شده در نحوه راه‌اندازی آن‌هاست. برای استفاده از اون‌کلود نصب و مدیریت نرم‌افزار بر روی سرور به عهده خودتان است، همچنین نگهداری از سرور و جلوگیری از بروز مشکل. اگرچه نصب و راه‌اندازی آخرین نسخه اون‌کلود (نگارش 7.0.2 تا به این جا)، با توجه به مستندسازی خوبی که در سایت آن وجود دارد به آسانی انجام می‌گیرد. در مقابل، دراپ‌باکس همه کارها را برای شما انجام می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد. سروری برای کانفیگ و سرویسی برای نصب وجود ندارد. شما از دراپ‌باکس استفاده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنید و شخص دیگری بخش فنی ماجرا را در دست دارد.
این سادگی، دراپ‌باکس را برای کسانی که قصدشان فقط استفاده از سرویس است و نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌خواهند درگیر قسمت فنی ماجرا شوند، به راه‌حل بهتری تبدیل کرده است. هرچند که شاید در آخر به علت کمبود فضای دراپ‌باکس، مجبور به استفاده از طرح‌های تجاری آن و پرداخت مبلغ هنگفتی شوید. اما برای کسانی که مشکلی برای ورود به بحث فنی ماجرا ندارند، با توجه به انعطاف‌پذیری بیشتر و داشتن نظارت و کنترل مستقیم روی اطلاعات و فایل‌ها، قطعا اون‌کلود راه‌حل بهتری است.

وردپرس › خطا

یک خطای مهم در وب سایت شما رخ داده است.

دربارهٔ اشکال‌زدایی در وردپرس بیشتر بدانید.